Loading the content... Loading depends on your connection speed!

Donacions - 0.00

No products in the cart.

Cap d'olla gris - Dofí de Risso

cap-dolla-gris-dofi-risso

TAXONOMIA

  • Nom científic: Grampus griseus
  • Classe: Mammalia
  • Ordre: Cetartiodactyla
  • Subordre: Odontoceti
  • Família: Delphinidae

Noms comuns: Calderón gris (castellà), arroaz boto i blancón (gallec), izurde muturmotz (basc), Risso’s dolphin (anglès), Grampus o dauphin de Risso (francès).


ESTAT DE CONSERVACIÓ

  • Catalogada per la UICN: Mínima preocupació
  • Catalogada pel CITES: Apèndix II
  • Catàleg espanyol d’espècies amenaçades: Interès Especial

DISTRIBUCIÓ I HABITAT

La distribució del cap d’olla gris és àmplia, abastant les aigües profundes tropicals i temperades dels oceans Atlàntic, Índic, Pacífic i Antàrtic i pràcticament tots els grans mars tant de l’hemisferi nord com de l’hemisferi sud. Es troben en aigües amb temperatures superficials que van dels 13 º C i 28 º C i generalment freqüenten les muntanyes i penya-segats submarins ( 400 -1000 m de profunditat ). No obstant això, en funció de la disponibilitat del seu aliment, també es poden observar prop de la costa al voltant d’illes oceàniques, quan hi ha una plataforma continental estreta.

BIOLOGIA

Descripció

El cap d’olla gris es caracteritza pel seu cos robust i el seu cap, ample i arrodonit, sense bec. Posseeix una aleta dorsal prominent i les seves aletes pectorals són llargues i punxegudes, ambdues falciformes. Tenen de 4 a 14 dents al maxil•lar inferior. Una cosa que es converteix en característica d’aquesta espècie són les seves cicatrius al voltant de tot el cos causades per altres caps d’olla grisos o per confrontacions amb les seves preses ( calamars ), ja que li confereixen una aparença com si l’animal estigués maltractat.
La seva coloració varia amb l’edat; en néixer les cries presenten una coloració grisenca que quan passen a ser juvenils es converteix en marró xocolata i amb l’edat els adults perden la coloració prenent un color gris pàl•lid, gairebé blanc. Només les aletes romanen fosques durant tot el seu cicle de vida.
Els caps d’olla grisos en néixer poden mesurar de 1,3-1,7 m i els adults poden arribar a mesurar aproximadament uns 3 m, encara que els registres de longitud màxims per a aquesta espècie es troben en 3,8 m per als mascles i 3,6 m per a les femelles. El pes mitjà d’un adult està al voltant dels 300-500 kg.
Es poden confondre als adults per la seva pigmentació gris blanquinosa amb les belugues, però es diferencien ja que aquestes no tenen aleta dorsal i els caps d’olla grisos sí. També poden ser confosos, a distància, amb altres espècies de delfínids com el dofí mular, l’orca comú i l’orca falsa ja que totes aquestes espècies tenen unes aletes dorsals prominents i falciformes . Si els tenim a prop és fàcil distingir els uns dels altres ja que en el cas dels mulars posseeixen pic a diferència dels caps d’olla i en el cas de les orques la coloració ens pot ajudar ja que serà més fosca que la dels caps d’olla.

Alimentació

La preferència alimentària d’aquesta espècie són els calamars, però també s’alimenten de cefalòpodes i ocasionalment de peixos i crustacis. De fet, l’aparició d’aquests cetacis en algunes àrees, està lligada a la fresa dels calamars. Per aquest motiu, poden acostar-se a la plataforma continental en funció de la disponibilitat de les seves preses més predilectes.

Reproducció

No hi ha dades sobre el seu cicle reproductiu.

Comportament

Solen formar grups de 3 a 50 individus, podent-se produir agregacions temporals de diversos centenars d’organismes. El seu comportament en la superfície és actiu, saltant i jugant en superfície. Poden romandre grups compactes durant un temps llarg per a la caça. Poden fer immersions de 30 minuts. Alguns grups són més tímids i altres poden arribar a romandre a prop de les embarcacions sense evitar-les.

IMÁGENES


Slide background
Slide background


SEGUEIX APRENENT A...


Estudi cetacis

Mobile version: Enabled