Loading the content... Loading depends on your connection speed!

Donacions - 0.00

No products in the cart.

Dofí Comú

dofi-comu

TAXONOMIA

  • Nom científic: Delphinus delphis
  • Classe: Mammalia
  • Ordre: Cetacea
  • Subordre: Odontoceti
  • Família: Delphinidae

Noms comuns: Delfín común (castellà), Golfiño comú (gallec), izurde arruntia (basc), short- beaked common dolphin (anglès), dauphin common (francès).


ESTAT DE CONSERVACIÓ

  • Catalogada per la UICN: Mínima preocupació
  • Catalogada pel CITES: Apèndix II
  • Catàleg espanyol d’espècies amenaçades: Vulnerable

DISTRIBUCIÓ I HABITAT

El dofí comú és una espècie oceànica que, es troba distribuïda en les aigües tropicals, temperades i fredes de l’ oceà Atlàntic i Pacífic. No obstant això, no hi ha dades que confirmin la seva presència en aigües de l’ Oceà Índic. Les poblacions, aparentment aïllades, es localitzen en alguns mars tancats com són el mar Mediterrani o el Mar Roig. Es poden trobar tant en aigües pròximes a la costa com a milers de quilòmetres d’aquesta. Tot i tenir una distribució bastant estable en algunes àrees, moltes poblacions es mouen estacionalment i mostren pics locals d’abundància en diferents èpoques de l’any. Normalment es localitzen en aigües amb una temperatura superficial de 10 º C a 28 º C, temperatures que limiten el seu rang de distribució tant al nord com al sud.

BIOLOGIA
Descripció

En néixer, els dofins comuns mesuren al voltant de 80-100 cm. Els adults mesuren entre 1,6-2,2 m ( femelles ) i 1,7-2,3 m ( mascles ) al Pacífic Oriental, mentre que a l’Atlàntic nord-oriental, poden arribar a assolir els 2,70 m. El seu pes està en 200 kg. La seva dentició presenta entre 41 i 54 parells de dents en ambdues hemimandíbules, podent presentar, un o dos parells més, en la superior. Quant a la seva pigmentació, el color gris fosc predomina a la superfície dorsal, des del front fins l’aleta dorsal, on forma un pic invertit, traçant un dibuix al lateral que recorda a un ” rellotge de sorra “, el fragment anterior és de color groc, contrastant amb el color fosc de la part posterior del mateix, que s’estén fins al peduncle caudal. Ventralment és blanc. Les aletes dorsals i pectorals són fosques, encara que en adults la dorsal presenta un to gris a la part central. Destaca una línia que parteix de la zona genital cap endavant travessant el pegat toràcic groc. Així com una banda negra que uneix aletes pectorals amb el maxil•lar inferior. Els juvenils tenen una coloració més clara. Els mascles adults tenen una quilla en l’àrea genital, marcada amb l’edat.

Alimentació

La alimentació del dofí comú es basa en calamars i peixos petits que formen bancs, alimentant-se de nit i descansant pel dia.

Reproducció

Pel que fa a la seva reproducció, la maduració sexual varia molt entre poblacions ( 3-12 anys en mascles i 2-7 anys en femelles ). La gestació dura 10 o 11 mesos i el període de lactància és relativament curt en comparació amb altres odontocets, i el deslletament es produeix als 4 mesos. L’ interval entre parts és almenys de dos anys. Les femelles, durant el període de cria i lactància solen romandre en latituds més baixes. La temporada reproductiva té lloc entre els mesos de maig i juny, però, és possible que l’activitat reproductora de les poblacions d’aigües tropicals no sigui estacional. La seva longevitat és de 25 anys.

Comportamient

Són animals de naturalesa molt gregària i poden arribar a formar grups de centenars o milers, però normalment la mida d’aquestes associacions és de 30 o menys. S’han observat sovint grups mixtes de dofí comú i llistat. El seu busseig és de curta durada i poden submergir-se fins als 70 m de profunditat.

IMATGES


Slide background
Slide background


SEGUEIX APRENENT A...


Estudi cetacis

Mobile version: Enabled