Loading the content... Loading depends on your connection speed!

Donacions - 0.00

No products in the cart.

Cap d'olla negre - Balena Pilot - Cap d'olla comú

cap-dolla-negre-balena-pilot-cap-dolla-comu

TAXONOMIA

  • Nom científic: Globicephala melas
  • Classe: Mammalia
  • Ordre: Cetartiodactyla
  • Subordre: Odontoceti
  • Família: Delphinidae

Noms comuns: Calderón negro (castellà), caldeirón (gallec), pilotu izurde hegaluzea (basc), long – finned pilot whale (anglès), globicéphale noir (francès).


ESTAT DE CONSERVACIÓ

  • Catalogada per la UICN: Dades insuficients
  • Catalogada pel CITES: Apèndix II
  • Catàleg espanyol d’espècies amenaçades: Interès Especial

DISTRIBUCIÓ I HABITAT

La distribució del cap d’olla comú es dóna en aigües fredes temperades i aigües subpolars de la majoria dels oceans . Es reconeixen dues poblacions diferents, una a l’Atlàntic Nord i una altra en l’hemisferi sud , quedant geogràficament aïllades una de l’altra . Són animals pelàgics , que tenen preferència per aigües profundes , tot i que, alguns poden viure de manera permanent a alta mar o en aigües costaneres , mentre que altres es desplacen en funció de la disponibilitat del seu aliment.

BIOLOGIA
Descripción

El cos d’aquesta espècie és robust però allargat i el seu cap és arrodonit amb el front en forma de bulb . Té una coloració grisa fosca gairebé negra . Tenen de 16 a 24 dents en ambdós maxil•lars . Les seves aletes pectorals són llargues i primes i estan posicionades cap enrere mentre que la seva aleta dorsal és curta però prominent. Existeix dimorfisme sexual: els mascles tenen una aleta dorsal més bulbosa que les femelles i aquestes tenen l’aleta dorsal més vertical que els mascles.

Els caps d’olla comuns en néixer mesuren de 1,8 a 2 m i els adults poden mesurar de 3,8 a 6 m de longitud. El pes mitjà d’un adult està al voltant de les 1,8-3,5 t.

És pràcticament impossible distingir , en un albirament , aquesta mena de cap d’olla comú amb el cap d’olla comú d’aleta curta , per la seva gran semblança . Hi ha petites diferències , com la mida de les aletes ( més gran en el cap d’olla comú ) , el nombre de dents ( també més gran en el comú ) i la forma del crani , que permeten diferenciar-los. A més els caps d’olla comuns sovint es poden observar amb altres cetacis com dofins comuns.

Alimentació

La seva dieta es basa en calamars i peixos de talla mitjana i petita.

Reproducción

De les dues poblacions existents de cap d’olla comú, es tenen més dades del cicle reproductiu de la població de l’Atlàntic Nord que la de l’hemisferi sud. A l’Atlàntic Nord , l’aparellament i la cria es produeixen a la primavera i tardor amb un període de gestació d’un any i un període de lactància de fins a 2 anys . A l’hemisferi sud els naixements es donen entre octubre i principis d’abril.

Comportamient

Són animals gregaris i sociables que solen formar grups de 10 a 50 individus , però també s’han observat agregacions de centenars d’ells . A vegades romanen immòbils en la superfície i poden realitzar immersions fins als 600 m, tot i que la majoria les fan entre els 30 – 60m i solen ser de pocs minuts.

Com hem esmentat anteriorment , el seu hàbitat pot variar en funció del seu aliment , de manera que alguns individus , fan petites migracions d’aigües oceàniques a les més costaneres d’acord amb l’abundància de calamar.

IMATGES


Slide background
Slide background


SEGUEIX APRENENT A...


Estudi cetacis

Mobile version: Enabled