Loading the content... Loading depends on your connection speed!

Donacions - 0.00

No products in the cart.

Dofí Llistat

dofi-llistat

TAXONOMIA

  • Nom científic: Stenella coeruleoalba
  • Classe: Mammalia
  • Ordre: Cetacea
  • Subordre: Odontoceti
  • Família: Delphinidae


Noms comuns: delfín listado ( catstellà ) , Golfiño riscado ( gallec ) , izurde marradun ( basc ) , striped dolphin ( anglès) , dauphin Bleau et blanc ( francès).


ESTAT DE CONSERVACIÓ

  • Catalogada per la UICN: Mínima preocupació
  • Catalogada pel CITES: Apèndix II
  • Catàleg espanyol d’espècies: sense dades

DISTRIBUCIÓ I HABITAT

El dofí llistat és una espècie oceànica àmpliament distribuïda en les aigües tropicals i temperades càlides dels oceans Atlàntic, Pacífic i Índic, encara que també podem trobar en alguns dels mars adjacents com el Mar Mediterrani. Es tracta d’una espècie cosmopolita que prefereix les aigües oceàniques molt productives i és estrany albirar-la en aigües poc profundes properes a la costa.

No es tenen dades ben definides sobre les migracions d’aquesta espècie.
BIOLOGIA
Descripció

El dofí llistat és una espècie de cetaci odontocet. En néixer, els dofins llistats mesuren al voltant de 90 cm, amb uns 9 kg de mitjana. Els adults arriben a mesurar 2,6 m els mascles, i 2,4 m les femelles, amb un pes de 160 i 150 kg respectivament. Mascles i femelles no presenten dimorfisme sexual i són pràcticament iguals de forma i grandària.

És un dofí força robust, amb el bec llarg i definit, les seves aletes pectorals són curtes i punxegudes i el seu dorsal és prominent. La coloració del seu cos és gris blavosa a la part dorsal i blanca al ventre, travessada per una línia blanquinosa i prima en forma de falç. Una de les característiques d’aquesta espècie és la presència de múltiples llistes blanques i negres en el seu cos.

Encara que tenen característiques similars, un tret que el diferencia del dofí comú és la coloració del cos i les proporcions del cos, ja que el dofí llistat té el cap més voluminós.

El dofí llistat no està considerat amenaçat perquè la seva població continua sent abundant, amb una estimació de més de 2 milions d’exemplars. No obstant això , el dofí llistat està exposat a múltiples amenaces que posen en perill la seva supervivència. La interacció amb les xarxes de pesca, l’escassetat d’aliment a causa de la sobreexplotació pesquera i l’elevat nivell de contaminants en mars i oceans fan que hi hagi motius per preocupar-se sobre el seu estat de conservació.

Entre 1.990 i 1.992, els dofins llistats del Mediterrani occidental van patir una epidèmia vírica que va acabar amb la vida de més de 1.000 individus.

Alimentació

La seva dieta està basada en una àmplia gamma de peixos i cefalòpodes.

Reproducció

Aconsegueix la maduresa sexual entre els 6 i 8 anys, encara que les femelles de la Mediterrània no l’aconsegueixen fins als 12. L’embaràs dura 12 mesos i la lactància menys d’un any. Les cries neixen sobretot a finals d’estiu i tardor. Es creu que l’ interval de parts és d’uns 4 anys aproximadament.

Comportament

Els dofins llistats són animals gregaris. Es desplacen formant grans grups d’uns 100 exemplars d’ mitjana a nivell mundial, encara que en el Mediterrani occidental els grups el formen uns 25 individus. Podem trobar bancs formats només per exemplars adults, d’altres per joves, i d’ altres d’una combinació de tots dos.

IMATGES


Slide background


SEGUEIX APRENENT A...


Estudi cetacis

Mobile version: Enabled